280443_a16bbd86abd04656f83cbc64ce8af85e_large
diving
hqdefault
bale_800x530
GetImage
bale2013106

BALE

Površina 82 km2
 
Opis
 

Općina Bale smještena nadomak Rovinja, Vodnjana, Kanfanara i Svetvinčenta. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u sastavu općine živi 1.127 stanovnika. Općinu čine tri naselja: Bale – Valle, Golaš i Krmed.

Općina Bale prirodna je cjelina s obradivim poljima, pašnjacima, šumama u kojoj se i danas mogu vidjeti ostaci starih građevina, rimskih cesta, cisterni, bunara, rimskih vila, uljnih preša, crkava i sl.

Arheološka istraživanja na tom prostoru kazuju da Bale, kao naselje, postoje još iz doba Rimskog carstva. Kameniti gradić Bale koji i danas nudi istarsku tradiciju i arhitekturu. Baljanska utvrda branila je trgovački put između Pule i unutrašnjosti Istre. Rimski kastrum u srednjem je vijeku postao gradić utvrđen bedemima, a prvi se put spominje kao Castrum Vallis, odnosno Valle, 965. godine. Rimski Castrum Vallis danas je gradić čija se povijesna jezgra nalazi 145 metara nad morem opkoljena brdima. Talijanski naziv Bala  - Valle znači dolina, a Bale su dolina smještena između brežuljaka Monleme, Škvačota, Pižanovac te Veli Majan, Mali Majan; Paštrovičev vrh, Sv Nedelja, Brigonera, Mongrižeja i Sokol.  Na tim su brdima još u prethistoriji postojale gradine.

Bale su danas postale prepoznatljiva turistička destinacija koju mnogi izabiru kao mjesto svog odmora, radi bogate kulturne baštine i netaknutog čistog mora.

 

Manifestacije/Dagađanja

 

Izložba Castrum Vallis – srpanj

Last Minute - Open Jazz Festival – kolovoz

Baljanska noć – kolovoz

Cactus Day – kolovoz

 

 

Korisni brojevi
 

OPĆINA BALE : +385 (0)52 824 303

TZ BALE: +385 (0)52 824 -270

Proizvođači

Sufinancirano sredstvima predpristupnog EU programa IPARD kroz mjeru LEADER

Ova web stranica izrađena je u sklopu projekta Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja financiranog iz EU pristupnog programa IPARD. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost LAG-a Južna Istra i ne odražava nužno stajališta Europske unije.

OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj,

Podmjera 19.2. "Provedba operacija unutar CLLD strategije", Podmjera 19.3. "Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a" i Podmjera 19.4. "Tekući troškovi i animacija“ u okviru Mjere 19 „LEADER – CLLD“

LAG „JUŽNA ISTRA“

 

 

 

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE 2014. – 2020.

 Udio sufinanciranja 90% EU, 10% RH

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja

OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE: Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj

 Podmjera 19.1 „Pripremna pomoć“ u okviru mjere 19 „LEADER-CLLD“  LAG „JUŽNA ISTRA“

Želite se učlaniti?

Obratite nam se!

  • facebook