46.298

STANOVNIKA

733,50 km

POVRŠINA

ZELJEZNICA_KANFANAR
vol01
limska_draga
istra_culture_581_112820
1338321827
1

KANFANAR

Površina 58 km2
 
Opis

 

Općina Kanfanar smještena je u središnjem dijelu Istre, koji obilježavaju pretežito ravne obradive površine razvedene brojnim manjim vrtačama. Posebnost ovog prostora je Limska draga, koja se pruža kao duboki usjek od Pazinske jame iz smjera sjevera i prolazi sredinom općine, u dužini od cca 10 km, do Limskog zaljeva na njenom zapadnom rubu. Općina Kanfanar obuhvaća 22 naselja, to su: Barat, Brajkovići, Bubani, Burići, Červari, Draguzeti, Dubravci, Jural, Kanfanar, Korenići, Kurili, Ladići, Marići, Maružini, Matohanci, Mrgani, Okreti, Pilkovići, Putini, Sošići, Šorići, Žuntići.

Općina Kanfanar smještena je u središnjem dijelu Istre, koji obilježavaju pretežito ravne obradive površine razvedene brojnim manjim vrtačama. Posebnost ovog prostora je Limska draga, koja se pruža kao duboki usjek od Pazinske jame iz smjera sjevera i prolazi sredinom općine, u dužini od cca 10 km, do Limskog zaljeva na njenom zapadnom rubu. Na području općine Kanfanar nalazi se niz zaštićenih prirodne znamenitosti kao što su špilje, izvori, lokve, i dr.

Najstarije poznato spominjanje Kanfanara potiče iz akta u kojem patrijarh Volrico daje koncesiju područja u okolici Limskog porta - luke u korist dvigradskog komuna. Kanfanar se iz naselja počeo razvijati u veći centar kada je stanovništvo Dvigrada (arheološko područje srednjevjekovnog grada Dvigrada najvažnije je kulturno dobro cijelog područja Općine Kanfanar te zasigurno i najposjećenije, te na određeni način predstavlja temelj kulturnog identiteta ovog područja), dotučeno ratovima i malarijom 1630. godine, počelo seliti u Kanfanar.

Općina Kanfanar je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 58 km2 imala 1.543 stanovnika, što predstavlja 0,74% od ukupnog broja stanovnika Istarske županije, odnosno 0,04% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Kanfanar je 27 stanovnika/km2.

 

Manifestacije/Dagađanja

 

Jakovlja - srpanj

Dan Općine Kanfanar – rujan / listopad

Dvigrad festival – svibanj

 

 

Korisni brojevi
 

OPĆINA KANFANAR: 052/825-003

TZ KANFANAR: 052/825-244

Proizvođači

Sufinancirano sredstvima predpristupnog EU programa IPARD kroz mjeru LEADER

Ova web stranica izrađena je u sklopu projekta Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja financiranog iz EU pristupnog programa IPARD. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost LAG-a Južna Istra i ne odražava nužno stajališta Europske unije.

OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj,

Podmjera 19.2. "Provedba operacija unutar CLLD strategije", Podmjera 19.3. "Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a" i Podmjera 19.4. "Tekući troškovi i animacija“ u okviru Mjere 19 „LEADER – CLLD“

LAG „JUŽNA ISTRA“

 

 

 

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE 2014. – 2020.

 Udio sufinanciranja 90% EU, 10% RH

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja

OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE: Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj

 Podmjera 19.1 „Pripremna pomoć“ u okviru mjere 19 „LEADER-CLLD“  LAG „JUŽNA ISTRA“

Želite se učlaniti?

Obratite nam se!

  • facebook