top of page
DOMN_MASKOTE_01-page-004.jpg
DOMN_MASKOTE_01-page-002.jpg
DOMN_LOGOTIP_01-page-001.jpg
DOMN_MASKOTE_01-page-003.jpg
DOMN_MASKOTE_01-page-001.jpg

DOMAĆE OD MALIH NOGU zajednički je projekt suradnje lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) s područja Istarske županije:  LAG-a „Središnja Istra“, LAG-a „Sjeverna Istra“, LAG-a „Istočna Istra“ i LAG-a „Južna Istra“. Glavni partner u projektu bio je LAG "Središnja Istra".

Cilj projekta: stvaranje preduvjeta za povećanje potrošnje i uvođenje novih lokalnih proizvoda u odgojno-obrazovne ustanove na području Istarske županije.

Vrijednost projekta i izvori financiranja: 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 703.155,16 kuna, a financiran je iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014-2020. kroz podmjeru 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« – provedba tipa operacije 19.3.2. »Provedba aktivnosti projekta suradnje«.

Trajanje projekta: 

Provedba projekta trajala je dvije godine, od travnja 2019. godine do travnja 2021. godine. 

Aktivnosti projekta:

1.  Izrada studije

Zajednička aktivnost svih partnera bila je izrada Studije o mogućnostima povećanja potrošnje te uvođenje novih namirnica i proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u odgojno-obrazovne ustanove. Studiju je izradio Zavod za javno zdravstvo Istarske Županije - Istituto di sanità pubblica della Regione Istriana,

Sadržaj studije možete pogledati ovdje: 

 

 

 

2. Kulinarske radionice

U okviru projekta LAG "Južna Istra" organizirao je kulinarske radionice za kuhinjsko osoblje predškolskih i osnovnoškolskih ustanova s područja djelovanja LAG-a Južna Istra. Održane su dvije dvodnevne radionice za dvije grupe polaznika u edukacijskoj kuhinji na 1. katu tržnice u Puli, pod vodstvom profesionalnih kuhara Roberta Perića i Davida Skoke. 

Glavne teme na radionici bile su slijedeće: 

  • Prepoznavanje osnovnih senzorskih svojstava svježeg povrća

  • Priprema povrća za kuhanje s ciljem održavanja svježine i higijenske ispravnosti

  • Pravilno rukovanje kuharskom opremom prilikom pripreme jela od povrća

  • Izrada jela sa svježim lokalnim povrćem koje je cjenovno prihvatljivo, po principu „no waste“ modela, na način da se maksimalno iskoriste svi hranjivi sastojci povrća, da su prilozi ili jela organoleptički prihvatljivi, jednostavni, prilagođeni ciljanim dobnim skupinama te pripremljeni u skladu s mogućnostima i kapacitetima kuharskog osoblja.

Kako nam je bilo i što smo kuhali na radionicama pogledajte u galeriji.

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Zdrave slastice (video recepti)

Kako zadovoljiti dječju želju za slatkim a ipak im poslužiti nešto hranjivo?

Chef Robert Perić u tu je svrhu za nas osmislio i pripremio 5 recepata za ukusne slastice koje svi poznajemo, no u nešto zdravijem izdanju. Jogurt i voće u slasticama, malo drugačiji izbor žitarica te slastice bez mliječnih proizvoda. Sve to pronaći ćete u video materijalima koje smo snimili.

Recepti su brzi i jednostavni, ne zahtijevaju mnogo vremena i sastojaka, a u pripremi provjereno mogu sudjelovati i djeca.

Jednostavna  i brza priprema čini ove slastice prikladnima za pripremu u kuhinjama vrtića i škola, kao i za pripremu kod kuće na kraju radnog dana. 

Zdravi recepti koje smo pripremili položili su s čistom peticom čak i kod najstrožih malih kritičara. 

Što je sve potrebno za pripremu te kako izraditi ove ukusne slastice korak po korak, možete pogledati u nastavku:

-Muffin od jogurta i maslinovog ulja bez maslaca

-Panna Cotta od jogurta sa želiranim umakom od malina

-Madeleine sa bananom i maslinovim uljem

-Torta od heljdinog brašna

-Muffin od čokolade i suhih marelica

 

A kako nam je bilo na snimanju pogledajte u galeriji:

Završni video o provedenom projektu
 

bottom of page