top of page

KAD MENDULE PROCVITAJU

U okviru projekta pod nazivom „Kad mendule procvitaju“ LAG „Južna Istra“ nabavio je 250 sadnica mendula (badema).

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Istarske županije u okviru Javnog poziva za financiranje projekata/programa udruga u okviru javnih potreba poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodnog gospodarstva Istarske županije za 2022. godinu.

Nabavljene sadnice podijeljene su jedinicama lokalne samouprave s područja LAG obuhvata.

Svakoj je jedinici lokalne samouprave s ovog područja darovano 25 komada sadnica koje su potom zasađene na javnim površinama (u parkovima, dvorištima odgojno-obrazovnih ustanova i slično).

Cilj projekta bio je promovirati i očuvati tradicionalne sorte voćaka ovoga podneblja, pri čemu je stavljen naglasak upravo na mendulu obzirom da je u prošlosti gotovo svako dvorište imalo barem jedno drvo mendule. Osim toga, projektom se nastojalo utjecati i na podizanje svijesti o važnosti stabala u očuvanju bioraznolikosti.

U okviru projekta snimljen je video prilog koji je nastao tijekom provedbe aktivnosti. Video materijalom popratili smo kako je protekla sadnja sadnica mendula u dvorištima nekoliko dječjih vrtića i škola s područja južne Istre koje su zasadili upravo vrijedni polaznici istih. Osim toga, razgovarali smo i s poljoprivrednicima i stručnjacima koji su u ovom videu s nama podijeli saznjanja, svoja iskustva i brojne korisne informacije vezane uz uspješan uzgoj ove vrijedne voćke.

Izrađeni video dostupan je putem poveznice: 

 

Prilog o projektu dostupan je putem sljedećih poveznica: 

https://www.bojezemlje.hr/vocarstvo/kad-mendule-procvitaju/

https://youtu.be/Cr1JkvTRpFg

Logo_IZ-2-page-0-254x360.jpg
bottom of page