top of page
image.png
image.png
image.png

„Innovaoliva“ međuteritorijalni je projekt suradnje koji se provodi u partnerstvu LAG-ova: LAG „Središnja Istra“, LAG „Sjeverna Istra“, LAG „Istočna Istra“ te LAG „Mareta“ i LAG "Južna Istra" unutar podmjere 19.3. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. Vodeći/glavni partner projekta je LAG „Sjeverna Istra“. Provedba projekta započela je u 2023. godini. Ukupna vrijednost projekta iznosi 56.143,34 EUR.

Cilj projekta: je jačanje kapaciteta poljoprivrednih subjekata u sektoru maslinarstva i proizvodnje ulja za prelazak na kružno bio gospodarstvo.

U okviru projekta LAG "Južna Istra" sudjelovao je u više aktivnosti:

1. EDUKACIJE NA TEMU: " INOVACIJA POSLOVNOG MODELA": 

Edukacije su održane u Pazinu, u dvorani Spomen doma, 22. ožujka i 23. ožujka 2023. godine u trajanju od 09:30 do 15:30 sati.

Cilj edukacije: Na radionici "Inovacija poslovnog modela" polaznici su kroz predavanje i praktične vježbe imali priliku upoznati što je to poslovni model te kako analizirati poslovni model radi boljeg razumijevanja postojećeg vlastitog poslovanja, kupaca i konkurencije te identificiranja prilika za poboljšanja – novi prihodi, uštede ili usluživanje novih kupaca i tržišta. Tijekom radionice polaznici su analizirali utjecaj cirkularnog gospodarstva i novih tehnologija na njihov poslovni model te kako odgovoriti na izazove i iskoristiti mogućnosti koje donose digitalizacija, globalizacija i održivo, zeleno poslovanje.

Kome je bila namijenjena: Edukacija je bila namijenjena tvrtkama, obrtima, OPG-ima u sektoru poljoprivrede.

 

Predavači: treneri poslovnih vještina sa Znanstveno inovacijskog centra Sveučilišta u Rijeci - STEP RI d.o.o.

Kako su protekle edukacije možete pogledati ovdje:

 

 

 

 

2. EDUKACIJA NA TEMU: "BRENDIRANJE I MARKETING POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA"

Edukacija je održana u Novigradu, u Centru za manifestacije i kulturu, 27. lipnja 2023. u trajanju od 10:00-15:30 sati

Cilj edukacije: Na edukaciji su polaznici imali prilike naučiti što je to brend, zbog čega je on potreban i koja mu je svrha, kako izgraditi uspješan brend te još mnogo korisnih informacija vezanih uz brendiranje lokalnih proizvoda i usluga.

Kome je bila  namijenjena: OPG-i, obrti, gospodarstvenici, proizvođači i pružatelji poljoprivrednih proizvoda i usluga.

Predavači: ILLECONCEPT iz Zagreba, obrt specijaliziran za vizualne komunikacije i brendiranje.

Kako je protekla edukacija možete pogledati ovdje:

3. STUDIJSKI POSJET-PERUGIA, UMBRIJA

Od 18. travnja do 21. travnja 2023. godine predstavnici LAG-ova partnera na projektu "Innovaoliva" boravili su u Perugi u  regiji Umbria (Italija).

Sudionici posjeta s domaćinima su obilazili inovativne primjere dobre prakse prvenstveno u sektorima maslinarstva i vinogradarstva,koji u svojem radu primjenjuju načela kružnog gospodarstva, održivosti i energetske učinkovitosti.

4. PROMOTIVNI VIDEO O PROJEKTU

U okviru projekta izrađen je kratki video u kojem je sadržan presjek cijeog projekta: U videu su obuhvaćene sve provedene projektne aktivnosti, ciljevi projekta, ostvareni rezultati te intervjui i sudionici.

 

 

5. PRIRUČNIK "INOVACIJE POSLOVNOG MODELA"

 

U okviru edukacijskog programa „Inovacija poslovnog modela u poljoprivredi" koji se provodio u okviru projekta nastao je priručnik pod nazivom„ Inovacija poslovnih modela“.


Priručnik sadrži teorijske osnove o elementima poslovnog modela, osnovnu tipologiju poslovnih modela i upute za korištenje alata za inoviranje poslovnog modela (Platno poslovnog modela), a sve u kontekstu poslovanja subjekata u poljoprivredi.

Priručnik omogućuje poduzetnicima u poljoprivredi razumijevanje poslovnog modela i njegovih elemenata, a kako bi mogli analizirati svoje poslovanje, ali i poslovanje konkurencije, u svrhu razvoja i jačanja svoje konkurentnosti.

U priručniku su pojašnjeni elementi poslovnog modela i predstavljene mogućnosti za uvođenje inovacija, dočarano kroz primjere inovativnih poslovnih modela u području poljoprivrede.


Priručnik također sadrži upute za korištenje alata Platno poslovnog modela, koji je postao globalno priznati alat za definiranje, razradu, analizu i transformaciju poslovnog modela.

 

image.png
bottom of page