top of page

Izrada stručne analize o mogućnostima energetske neovisnosti na području južne Istre

U okviru Poziva za podnošenje prijedloga za provedbu godišnjeg provedbenog akcijskog plana Nacionalne ruralne mreže za 2022. godinu LAG "Južna Istra" proveo je izradu stručne studije o mogućnostima postizanja energetske samostalnosti na području južne Istre. 

 

Studiju je izradila pripadnica znanstvene zajednice dr.sc. Ana -Marija  Boromisa.  Ova  studija pripremljena  je  u  svrhu  predstavljanja realnih mogućnosti  i  načina  kako  postići  energetsku neovisnost na području LAG-a „Južna Istra“ analizirajući mogućnosti lokaliteta, zakonodavnog i organizacijskog okvira područja te primjena modela u praksi. Analizom se stvara temelj koji može osigurati integrirani pristup planiranja razvoja u smjeru energetske neovisnosti koja uključuje dionike iz privatnog, gospodarskog i javnog sektora.

 

Izrađena studija javno je predstavljena javnosti na radionicama pod nazivom: “Kako do energetske samostalnosti u južnoj Istri? Iz teorije u praksu” koje su održane 29. studenog 2022. godine u Rovinju te 30. studenog 2022. godine u Vodnjanu.

 

Prisutnoj publici pobliže je predstavljen sadržaj studije uz fokus na na tri pitanja:

 

● Zbog čega se regije intenzivno okreću prema energetskoj samostalnosti korištenjem obnovljivih izvora energije?

● Koje su glavne prepreke?

● Kako krenuti i gdje zatražiti stručnu podršku?

 

Isto tako, u okviru projekta osim studije izrađen je i praktični Priručnik za energetsku tranziciju pojedinaca i regije kao svojevrsna skraćena verzija izrađene studije. 

logo.png
bottom of page