top of page

Studijski posjet VeGAL-u


Dana 04.prosinca 2017. godine LAG „Južna Istra“ u suradnji s LAG-om „Istočna Istra“ organizirao je studijski posjet za članove LAG-a talijanskom LAG-u „VeGal“-u sa sjedištem u Portoguaru s ciljem upoznavanja primjera dobre prakse i iskustava talijanskih LAG-ova koji već duže vrijeme provode LEADER program, posebice glede raspisivanja nadolazećih LAG natječaja i provedbe LRS-a LAG-a „Južna Istra“(Lokalne Razvojne Strategije LAG-a Južna Istra).

LAG „VeGal“ odabrali smo kao odredište putovanja budući je regija Veneto jedna od najrazvijenijih regija Italije, a istražujući mjere iz LRS-a LAG-ova u okolici zaključili smo kako LAG „Južna Istra“ i „VeGal“ imaju mnogo sličnosti glede potencijala područja te planova za njihovu valorizaciju izraženih kroz mjere iz vlastitih lokalnih razvojnih strategija. Tijekom posjeta obišli smo nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u ruralnim dijelovima regije Veneto, konkretno u okolici grada Caorle. Svi navedeni posjedi financirali su izgradnju, obnovu ili proširenje svoje ponude sredstvima ostvarenima na LAG natječajima kroz mjere iz Lokalne razvojne strategije regije Veneto u programskom razdoblju 2007-2013 ili 2014-2020.

Posjet za članove i zaposlenike LAG-a „Južna Istra“ bilo prilika za uvid u rad i aktivnosti LAG-ova koji imaju već bogato iskustvo u provedbi LEADER programa i raspisivanju LAG natječaja. Raspisivanje prvih natječaja temeljem delegiranog dijela ovlasti od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju planirano je za područje LAG-a „Južna Istra“ tijekom prvog kvartala 2018. godine, te su u tijeku posljednje pripreme i usklađivanja.


Izdvojeni tekstovi
Najnoviji tekstovi
Arhiva
Pretraga po ključnim riječima
No tags yet.
bottom of page