top of page

Anketa o mogućnostima povoljnog financiranja putem financijskih instrumenata


U tijeku je izrada Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike u kojem će se definirati mjere potpore ruralnom razvoju te kojim će se poljoprivrednicima staviti na raspolaganje 3,42 milijarde eura u razdoblju od 2023. do 2027. godine.


Ministarstvo poljoprivrede provodi anketu o o dosadašnjoj provedbi i budućim mogućnostima financijskih instrumenata u okviru Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike.


Financijski instrumenti (FI) su novi oblik financiranja prvi puta uspostavljen 2018. godine u okviru Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., kojim se financiraju financijski održivi projekti putem zajmova/kredita i jamstava, a izdaju ih HAMAG BICRO i HBOR. Do kraja listopada 2021. godine ugovoreno je preko 1.250 zajmova, jamstava i kredita vrijednosti preko 440 mil. kuna.,


Ovaj model financiranja ističe se po uvjetima povoljnijim od tržišnih te ga karakteriziraju niže kamatne stope, niže naknade, duži rokovi otplate, veća mogućnost korištenja počeka, smanjeni zahtjevi za instrumente osiguranja. Krajnjim primateljima su na raspolaganju zajmovi/krediti i jamstva s niskim kamatama, koje se kreću od 0,1% do 1,99 %.


Za razliku od financiranja bespovratnim sredstvima koja se dodjeljuju putem natječaja određenog trajanja, prijavu za dodjelu potpore kroz financijski instrument moguće je podnijeti u svakom trenutku, te je obrada zahtjeva, kao i isplata potpore, brža. Ugovorena sredstva financijskih instrumenata isplaćuju se korisnicima u 100%-tnom iznosu prije početka provedbe investicije.

Korisnicima je dostupno nekoliko vrsta financijskih instrumenata, a za financiranje su prihvatljivi i troškovi koji nisu prihvatljivi u okviru bespovratnih potpora – obrtna sredstva, rabljena oprema i mehanizacija, žive životinje, jednogodišnje bilje i sl.

Posebno je zanimljiv podatak da je kroz FI najviše ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, u okviru kojih je nabavljeno ukupno 54.085 životinja. Važno je također naglasiti da je gotovo 83% svih FI odobreno korisnicima u rangu mikro poduzeća, čije financijske potrebe u prethodnom razdoblju uglavnom nisu prepoznate od strane banaka, dok je kod pokretanja FI najvažnije imati održiv poslovni plan za ulaganje.


Ministarstvo poljoprivrede planira i u predstojećem programskom razdoblju zadržati dosadašnje pogodnosti provedbe FI uz uvođenje novih, u skladu s dostupnim mogućnostima EU regulative (npr. kupnja zemljišta za mlade bez ograničenja % u visini investicije) te povratnim informacijama prikupljenim od strane zainteresiranih korisnika.


Uključite se i ispunite anketni upitnik o dosadašnjoj provedbi i budućim mogućnostima financijskih instrumenata u okviru Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike.


Više o samoj anketi i financijskim instrumentima možete pronaći putem poveznice https://ruralnirazvoj.hr/brzo-jednostavno-i-povoljno-financiranje-projekata-financijskim-instrumentima/Comments


Izdvojeni tekstovi
Najnoviji tekstovi
Arhiva
Pretraga po ključnim riječima
No tags yet.
bottom of page