top of page

BESPLATNA RADIONICA
Ekološka poljoprivredna proizvodnja i način funkcioniranja kontrolnog sustava ekološke proizvodnje

DOM MLADIH, VODNJAN-DIGNANO, UTORAK 06.02.2024., 18:30


U utorak 06. veljače 2024. s početkom u 18:30 sati u Domu mladih u Vodnjanu-Dignano (Istarska ulica 1) održati će se radionica na temu ekološke proizvodnje.

Radionica će obuhvatiti dvije teme povezane s ekološkim načinom uzgoja. U prvom dijelu radionice sudionici će dobiti informacije o načinu funkcioniranja kontrolnog sustava ekološke poljoprivrede te postupku uključivanja poljoprivrednika u sustav ekološke poljoprivrede dok će u drugom dijelu biti predstavljene dostupne potpore za ekološke proizvođače.


1.POSTUPAK CERTIFICIRANJA EKOLOŠKE POLJOPRIVREDE:


- subjekti u kontrolnom sustavu,


- što je certifikacija,


- standardni opis procedure,


- opis provedbe stručne kontrole te vrste stručnih kontrola,


- primjena Kataloga mjera,


- izdavanje certifikata


Predavač: Alen Hrustić, ALGO EKO d.o.o.

Tvrtka ALGO EKO d.o.o. osnovana je 2022. godine, s ciljem uključivanja u sustav certifikacije ekološke poljoprivredne proizvodnje te je akreditirana za područje ekološke poljoprivrede od svibnja 2023. godine. Rješenjem o ovlaštenju, tvrtka je dobila status ovlaštenog kontrolnog tijela za ekološku poljoprivrednu proizvodnju HR-EKO-17.


2. POTPORE ZA EKOLOŠKE PROIZVOĐAČE


Predavač: Bojan Ivanetić, LEVANTADA d.o.o.Radionica je besplatna i otvorena za sve zainteresirane za ovu temu. Prijava za sudjelovanje nije potrebna. 

Ekološki uzgoj je način poljoprivredne proizvodnje kojemu je cilj proizvodnja hrane primjenom prirodnih tvari i postupaka. To znači da ekološka poljoprivreda u pravilu ima ograničen utjecaj na okoliš jer potiče:

 

- odgovorno korištenje energije i prirodnih resursa

- održavanje bioraznolikosti- očuvanje ekološke ravnoteže u regijama

- povećanje plodnosti tla

- održavanje kvalitete vode.

 

Ekološka poljoprivreda u EU-u bilježi snažan rast koji je izravno povezan s povećanim zanimanjem potrošača za ekološke proizvode. Da bi poljoprivrednici imali koristi od ekološkog načina proizvodnje, potrošači moraju vjerovati da se pravila o ekološkoj proizvodnji poštuju.

Stoga je na razini Europske unije uspostavljen strogi sustav kontrole i provedbe kako bi se zajamčila ispravna primjena pravila i propisa o ekološkoj proizvodnji. Budući da je ekološka poljoprivreda dio šireg lanca opskrbe koji obuhvaća sektore prerade, distribucije i maloprodaje hrane, i oni podliježu kontroli.

Potvrđivanje sukladnosti ekološkog uzgoja poljoprivredne proizvodnje kojemu je cilj proizvodnja hrane primjenom prirodnih tvari i postupaka uz održivo korištenje resursa, očuvanja bioraznolikosti, povećanja plodnosti tla i kvalitete vode.

Izdvojeni tekstovi
Najnoviji tekstovi
Arhiva
Pretraga po ključnim riječima
No tags yet.
bottom of page