top of page

POZIV NA RADIONICE: "Održivom poljoprivredom do zaštite bioraznolikosti"

LAG "Južna Istra" i udruga Biovrt - u skladu s prirodom srdačno vas pozivaju na ciklus radionica Silvije Kolar-Fodor u sklopu projekta "Održivom poljoprivredom do zaštite bioraznolikosti" kojeg provodi LAG "Južna Istra".


Edukacije će se provoditi 3 dana za redom - od 04.-06.10. i to u 3 različita grada u istri - Rovinj, Medulin i Vodnjan, a svaki dan vas čeka nova zanimljiva tema.

1. "BIORAZNOLIKOST KAO TEMELJ ODRŽIVE POLJOPRIVREDE"

Srijeda, 4.10.2023. Rovinj, Dom kulture, Velika dvorana na II. katu, Trg Maršala Tita 12, s početkom u 18 sati.

- Sudionici će naučiti osnove očuvanja biološke raznolikosti, zašto je ona bitna i za naš opstanak i za uzgoj hrane, koliko je bitna bioraznolikost usjeva, zašto je bitno očuvanje starinskih sorti te kakvu ulogu imaju brojni korisni kukci i ptice u našoj okolini i zašto ih treba očuvati, na koji način im pomažemo u opstanku. Predavačica će vam otkriti neke trikove na koji način na svom imanju privući pomagače koji će nam smanjiti posao i poboljšati rezultate u vrtu, ali i na koji način svi svakodnevnim izborima pomažemo očuvanju bioraznolikosti. Na kraju slijedi i rasprava i odgovori na vaša pitanja vezana uz temu.


2. "ODRŽIVE POLJOPRIVREDNE PRAKSE"

Četvrtak, 5.10.2023. Medulin, DVD Medulin, Biškupije 283, s početkom u 18 sati.

- Sudionici će biti upoznati s brojnim organskim vrtlarskim metodama koje uključuju i očuvanje bioraznolikosti i i suradnju s prirodom. Neke od njih su: regenerativna poljoprivreda, vedska poljoprivreda, šumski vrt, prirodno poljodjeljstvo ... Takve metode su, osim dobrobiti uzgoja zdrave hrane, održivo rješenje za zdravi okoliš i rješenje za klimatske promjene. Metode su razumljive i primjenjive i za velike i za male vrtove. Na kraju slijedi i rasprava i odgovori na vaša pitanja vezana uz temu.


3. "DOBRE ORGANSKE TEHNIKE" Petak, 6.10.2023. Vodnjan – Dignano, Dom mladih, Istarska ulica 1, s početkom u 18 sati.

- Saznat ćete kako (i zašto) uzgajati zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva. Saznat ćete prirodne metode povećanja plodnosti tla, kako kreirati vrt koji je otporniji na bolesti, nametnike i na klimatske promjene te kako u njemu uzgojiti obilje zdrave hrane. Predavačica će vas upoznati s dobrim organskim tehnikama i vrtlarskim trikovima koje i ona sama primjenjuje na vrtu, a koje pomažu uspostavu ravnoteže u vrtu te nam olakšavaju i smanjuju posao. Na kraju slijedi i rasprava i odgovori na vaša pitanja vezana uz temu.

Nakon predavanja održat će se i razmjena sjemenja, pa ponesite sa sobom i sjeme za razmjenu ako imate. Moći ćete i kupiti knjigu "Vrtlarenje u skladu s prirodom".


VODITELJICA EDUKACIJE: Silvija Kolar–Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom. Autorica je knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom« i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima. Predsjednica je udruge "Biovrt – u skladu s prirodom” u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom u osnovne škole. Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine. Dobitnica je prestižne nagrade Hrvatske utjecajne žene 2020. na području vodstva i inovacija, te nagrade Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020. u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi.

Ove edukacije idealan su završetak ove vrtlarske sezone, ali i uvod u početak iduće. Inspirirajte se za drukčiji, održiviji način uzgoja hrane, način gdje priroda odradi veliki dio posla za vas i gdje u konačnici i vi možete imati i manje posla i bolje rezultate i veće obilje na vašem vrtu ili imanju.


Edukacija je besplatna, otvorena za zainteresiranu javnost i nije potrebna prethodna prijava.


Radujemo se vašem dolasku.Commentaires


Izdvojeni tekstovi
Najnoviji tekstovi
Arhiva
Pretraga po ključnim riječima
No tags yet.
bottom of page